طرح پرورش جلبک
طرح توجیهی پرورش جلبک اسپیرولینا
پرورش جلبک کسب و کاری با سود بالا و سرمایه کم
پرورش جلبک در خانه به آسانی داشتن یک اکواریوم خانگی و نگهداری از ماهیان زینتی است. این کار یکی از بهترین و سودآورترین مشاغل خانگی است که علاوه بر سوددهی مناسب و بالا در طولانی مدت ارزش صادراتی داشته و به مصارف علوفه، دارویی و حتی تولید سوخت سبز برای گلخانههای تولید کننده محصولات ارگانیک میرسد. همچنین امروزه جلبک های دریایی یکی از منابع غذایی مهم در بسیاری از کشورها بوده و می توانند به عنوان غذای آینده انسان و در بخش کشاورزی به عنوان علوفه و مکمل غذایی دام و طیور و آبزیان و کود مورد توجه قرار گیرند. این جلبکها همچنین در بخش های صنعت نیز کاربردهای فراوانی دارند که از جمله می توان به کاربرد آنها در تولید محصولات آرایشی، به عنوان منابع سوختی زیستی و در تصفیه فاضلاب ها اشاره نمود.
پرورش جلبک کسب و کاری با سود بالا و سرمایه کم
شرایط تولیدی برای جلبک دامی و یا انسانی به چه شکل است ؟
در تولید جلبک انسانی باید از آب شهری و بدون آمونیاک ویا فلزات سنگین استفاده میشود اما برای جلبک دامی آب اگر دارای آمونیاک و نیترات باشد ایرادی ندارد و حتی می تواند باعث افزایش کیفیت و تولید شما شود . مثلا اشخاصی که به پرورش ماهی مشغول هستند می توانند در کنار کار اصلی خودشان تولید جلبک هم انجام دهند و از آب پساب پرورش ماهی برای تولید جلبک استفاده نمایند و آن جلبک را برای تغذیه آبزیان استفاده کنند .و همچنین افرادی که به پرورش زالو مشغول هستند آب پرورش زالو جهت پرورش جلبک دامی مناسب است .
جلبک را چگونه باید تولید کنیم ؟
جلبک را می توان به روشهای مختلف تولید کرد سیستم باز و بسته
در سیستم باز مانند پرورش در استخر،وان سیستم بسته بعنوان فتوبیوراکتور شناخته می شوند که بعلت هزینه بالا تجهیز آن توصیه برای طرحهای کوچک و متوسط نمی شود
روش خانگی سیستم باز که میتوان در وان یا آکواریوم تولید کرد اما بهتر است وانهای ۱۰۰۰ لیتری استفاده شود زیرا سطح جلبک اگر بیشتر باشد تولید شما بیشتر خواهد شد .هر ۱۰۰۰لیتر حدود ۸۰۰ گرم تا ۱۰۰۰ گرم در ماه تولیدی خواهد داشت .یک طرح خانگی کوچک و دارای توجیه اقتصادی مناسب ۸۰۰۰ لیتر است که در ماه ۶ الی ۷ کیلو برداشت جلبک خواهید داشت .ناگفته نماند این میزان تولید به کیفیت بذر ابتدایی شما ارتباط دارد یک بذر استوک خوب و گرید a حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار تومان ارزش دارد،بعضی از فروشندگان این بذر ،بذر نامرغوب در اختیار افراد تازه کار قرار می دهند که متوجه کیفیت ان می شوند و در خلال تولید به آن هدف تولیدی که داشتن نمی رسند و ناامید می شوند هر چند اگر چنین اتفاقی افتاد می توان بذر را به محیط آزمایشگاهی برد و به کیفیت بالا رساند ،توصیه ما به شما این است که هنگام خرید بذر خودتان نسبت به بالا بردن کیفیت آن قبل اینکه به وان اصلی انتقال دهید اقدام کنید.
پس از انتقال به وان اصلی بطور میانگین ماهیانه تولید دارید و به همین ترتیب درآمد شما در پرورش جلبک ماهیانه خواهد بود پس از یک دوره دوماه .
قیمت قروش جلبک تولیدی چقدردر بازار چقدر است ؟
همین ابتدا عرض کنیم که قیمت جلبک شما به کیفیت آن مرتبط است .پس از برداشت و خشک کردن جلبک ، اگر جلبک دامی باشد بطور میانگین ۲۵۰-۳۰۰ هزار تومان قیمت گذاری می شود و اگر انسانی باشد بازه قیمت ۷۰۰ هزار تا یک میلیوت تومان دارد .
چه فضایی لازم است برای ۸۰۰۰ لیتر را اگر زیر کشت ببریم ؟
فضایی مورد نیاز جلبک اسپیرولینا حدود ۳۵ متر مربع می باشد که باید مسقف باشد یا محیط گلخانه .
دما مورد نیاز برای کشت جلبک چه میزان آن است ؟ آیا دما مهم است ؟
دما مهمترین عامل موفقیت در تولید جلبک است . بهترین دما برای تولیدجلبک ۲۸-۳۵ درجه سانتیگراد است که منجر به تولید جلبک باکیفیت و مرغوب می شود.
چگونه بفروشیم آیا مجموعه کیهان کمکی در این راستا می کند ؟
بازار فروش جلبک فعلا قوی نیست چون کار نو و تازه ای است و هرکار نو وجدید دغدغه خاص خود را در ابتدای راه دارد اما جلبک در آینده حتما به آن توجه خواهد شد زیرا غذایی کامل وسرشار از پروتئین است و به همین منظور لقب غذایی برای آینده لقب گرفته است .مجموعه کیهان نسبت به هرمنطقه که سقف معین دارد تولیدات شما را خریداری می کند مثلا ذر سطح شهر مشهد ظرفیت ۱۰ کارگاه را تعیین کرده است و شهرهای دیگر نسبت به جمعیت ان این مقدار کم ویا زیاد می شود
استوک بی کیفیت را از کجا باید تشخیص داد
قبل از خرید استوک حتما تحقیقات خود را نسبت به آن فروشنده کامل کنید . ممکن است به جای استوک به شما آبرنگ بدهند که پس از خریداری کار از کار گذشته است.هز ارزونی بی حکمت نیست .
۱- وان و آکواریوم ۲- دبه ۱۰ لیتری و ۱ لیتری ۳- پایه آکواریوم و وان ۴- پمپ سالنی و شیلنگ و سنگ هوا ۵- موج ساز ۶- PHمتر ۷- سختی سنج ۸- شوری سنج ۹- تجهیزات نوری و سیک کشی(مهتابی و …) ۱۰- کف کش ۱۱-دماسنج ۱۲-ترازو ۱۳-فیلتر پارچه ای ۱۴- هزینه جاری مثل اب برق گاز ۱۵- بذر جلبک ۱۶-مواد محیط کشت ۱۷- سایر تجهیزات شامل پنبه .الکل . لباس کار .
برای صدور جواز به کجا مراجعه کنیم؟
برای صدور و دریافت جواز به بخش شیلات و امور آبزیان مراجعه کنید .
مرحله اول :فراهم کردن مواد و تجهیزات فارم پرورش اسپیرولینا
برای پرورش جلبک بهتر است در محیط های بسته (مسقف) اقدام به راه اندازی کنید زیرا کنترل دما نور و سایر موارد مدیریتی راحت تر است مگر اینکه در مناطق گرمسیری باشید .در محیط های مسقف شما در طول سال می توانید برداشت داشته باشید و درآمدزایی نمایید
- ذخیره آب : یکی از اقلام مخزن ذخیره آب می بشاد این قلم واجب و لازم نیست اما باشد بهتر است می توانید بوسیله آن کلر آب را کاسته و سپس وارد چرخه کنید .سپس تهیه وان واکواریوم است اگر حجم تولید پایین دارید آکواریوم تهیه کنید که از لحاظ هزینه ای مقرون بصرفه تر باشد .بطور کل پرورش در محفظه ای شیشه ای بعلت نوردهی بهتر، توصیه می شود .این نورددهی در کیفیت و حجم جلبک شما تاثیر دارد .
- پمپ هوا : در واقع یکی از تجهیزات مهمی که باید هنگام راه اندازی آن را تهیه نمایید قدرت پمپ هوا بسته به میزان محیط کشت دارد .هنگام تهیه پمپ هوا ،سنگ هوا و شیلنگ هوا تهیه نمایید .
- روشنایی: تهیه سیستم روشنایی از قبیل مهتابی ،لامپهای کم مصرف : هر آکواریوم حدود ۱۰۰ لیتری ۲ عدد مهتابی ۴۰ وات موردنیاز است نور زیاد باعث میشود ریزجلبک بشکند .حداکثر میزان نوردهی ۱۰هزار لوکس می باشد
- پایه آکواریوم: پس از تهیه آکواریوم یا وان اقدام به ساخت پایه میکنید که در صورت بالا بودن حجم دو طبقه درست نمایید
- دبه: جهت تقویت سازی استوگ ابتدا به دبه های ده لیتری نیاز دارید که باید تهیه نمایید .
- پکیج آزمایش: شامل phمتر و سختی سنج ،دماسنج
- بخاری: جهت افزایش دما
- موج ساز : در استخرهای بزرگ از بازوهای بزرگ استفاده میکنید در وانهای کوچک مثلا میتوانید از فیلتر تصفیه آکواریوم استفاده کنید که باید فیلتر آن برداشته شود جهت جلوگیری از ته نشین شدن جلبک باید محیط در گردش باشد البته این کار بصورت دستی هم انجام می شود (در سطح خرد)
- استوک یا بذر جلبک :
برای کشت و پرورش جلبک شما نیاز به بذر آن دارید که به آن استوک می گویند
استوک در واقع اسپیرولینای زنده می باشد که شما می توانید به وسیله آن به تولید برسید و کار خود را شروع کنید برای تهیه آن دقت نمایید از مراکز معتبر خریداری کنید زیرا غلطت آن در حجم و کیفیت جلبک شما تاثیر دارد بنابراین بازی قیمتی در آن است .بذر جلبک باید سبز تیره باشد و در صورت روشن بودن آن استوک شما از کیفیت خوبی برخوردار نخواهد بود
- کود : کود یا مواد غذایی محیط کشت شما ،موادی که به جلبک شما زندگی می بخشد و باعث رشد آن می شود بدون آن رشد اسپیرولینا مقدور نیست .
مرحله دوم : آماده سازی و شروع
۱- قراردادن آکواریوم در مکان مناسب :
بهترین مکان قرارگیری آکواریوم روبرو آفتاب است اسپیرولینای برای رشد خوب به آفتاب (نور) و گرما نیاز دارد .البته برخی پرورش دهندگان از نور مصنوعی به جای آفتاب استفاده میکنند .نور آفتاب نتیجه بهتری دارد اما چاره ای نیست و با استقرار تور مصنوعی میتوان کار خود را ادامه دهید
۲- آماده کردن محیط کشت :
محیط کشت در واقع همان مواد غذایی هستند که قبلا تهیه کردید از قبیل کود و … . برحسب دستورالعمل درج شده روی محیط کشت ،حجم آب موردنیاز را در اکواریوم بریزید و سپس محیط کشت را در آن ریخته و اکسیژن رسانی را انجام دهید تا محیط کاملا آماده بذر باشد به ازای هر ۱۰۰۰ لیتر حدود ۱۰ الی ۱۲ کیلو کود مورد نیاز است
۳– کنترل دما : دمایی که اسپیرولینای شما زنده می ماند بالای ۲۸ می باشد ،بهترین بازه دمایی ۳۴ الی ۳۷ است که جهت کنترل آن از دماسنج استفاده می کنید .از بین رفتن اسپیرولینادر دمای بالای ۴۰ محتمل تر است تا دمای زیر ۲۸
۴- ترزیق استوک جلبک :
اسپیرولینا را به محیط کشت آمادهشده اضافه نمایید بهتر است محیط کشت را قبل از استوک تهیه نمایید تا مجبور نباشید اسپیرولینا را در محفظه بدون مواد غذایی نگهداری کنید .
مرحله سوم : نگهداری از اسپیرولینا
رشد اسپیرولینا : پس از اضافه کردن بذر جلبک ابتدا اسپیرولینا شما روشن تر به نظر میرسد ولی با گذر زمان غلیط تر شده و میتوان از غذادهی حجم آن را افزایش داد.بیشتر مواقع لازم نیست کار خاصی انجام دهید فقط باید به اسپیرولینا فرصت رشد دهید این در صورتی است که شما سه پارامتر دما ،نور،اکسیژن را کنترل و رعایت نمایید .اگر اسپیرولینای شما به آرامی رشد میکند ph را بررسی نمایید که در صورت پایین بودن آن اضافه کردن کمی مواد غذایی می توانید به رشد آن کمک کنید . phمناسب هنگام برداشت ۱۰ می باشد
برای سنجش ph میتوانید از کاغذ تورنسل ویا phمتر استفاده کنید
اکسیژن رسانی و همزدن جلبک اسپیرولینا
اسپیرولینا برای بقا به اکسیژن نیاز دارد که برای تامین آن باید از پمپ هوا استفاده کنید .علاوه بر اکسیژن رسانی احتمال اینکه جلبک ته نشین بشه هست که باید بصورت روزانه حداقل دوبار محیط رو به هم بزنید این کارو رو دستی هم می تونید انجام بدید و هم بصورت اتومات .برای اینکار یک پمپ تصفیه آکواریومی بگیرین قسمت فیلترش رو جدا کنید فقط قسمت موتورش رو داخل آب بذارید این باعث میشه آب در جریان و گردش باشه و جلبک ته نشین نشه . اگر احیانا توضیحات بیشتر خواستید با شماره ۰۹۱۵۳۲۵۱۰۰۶ تماس بگیرید یا عضو کانال تلگرامی ما بشین اونجا کامل توضیحات دادیم .
اضافه کردن مواد غذایی پس از برداشت
پس از برداشت و صاف کردن جلبک باید مواد غذایی به محیط اضافه کنید یا به اصطلاح کود .
پس از برداشت غلظت جلبک کاهش یافته و باید براساس حجم کاهش یافته بهش کود اضافه کنید .
نکته ای که هنگام برداشت باید دقت کنید اینه که : اسپیرولینا رو وقتی روی توری میریزین مقداری خمیر بدست میاد که اون رو میبرین واسه خشک کردن اما الباقی جلبک که از توری عبور کرده رو مجدد میریزین داخل وان یا اکواریوم .موقعی هم که دارین برداشت می کنید ۱۰ درصد از محیط رو باقی بذارید و اصلا از توری عبور ندید .
نحوه برداشت جلبک اسپیرولینا در سطح خانگی
پس از مدتی از کشت جلبک به مرحله برداشت آن میرسیم که از مهمترین مراحل پرورش می باشد ،یک آکواریوم اسپیرولینا ممکن غلیط به نظر برسد اما بیشتر حجم آن را آب تشکیل داده است .فاصله زمانی هر برداشت به میزان نوردهی و عوامل دیگر بستگی دارد اما بطور میانگین هر ۱۰ روز برداشت جلبک دارید .جهت برداشت و صاف کردن شما به یک ملاقه و یک پارچه (اندازه بر حسب میکرون) که جلبک را از خود عبور ندهد نیاز دارید.
کفکش را درون تانک موردنظر گذاشته و به کمک شیلنگ اقدام تخلیه بر روی توری نمایید توجه داشته باشید زیر توری یک تشت باشد که مجدد موادی که عبور کرده است را به تانک اصلی بازگردانید در واقع آن باقی مانده حکم بذر و رشد مجدد اسپیرولینای شما را دارد .
پس از تخلیه موادی خمیر شکل بر روی توری باقی می مانند که به آن می گویند خمیر اسپیرولینا و سپس می توانید جهت خشک کردن آن اقدام نمایید
خشک کردن اسپیرولینا در سطح خانگی
خشک کردن اسپیرولینا در سطوح بزرگ نیار به تجهیزات خاص دارد اما در محیط های کوچک می توانید با تجهیزات ابداعی و خلاقیت اقدام به خشک کردن آن نمایید .
پس از فیلتر کردن محیط کشت ،محصول شده روی توری که به شکل خمیر است را میتوان به صورت ورقه ای یا رشته ای خشک نمایید .جهت خشک کردن بصورت رشته در حالت استاندارد آن نیاز به تجهیزات گران می باشد اما این کار را میتوانید بوسیله سرنگ های دامی انجام دهید .همچنین برای خشک کردن بصورت ورقه ای خمیر را روی نایلون که بروی سینی مانند قرار گرفته است پهن نمایید و در دمای بین ۴۰ الی ۶۰ درجه سانتیگراد خشک نمایید .درصورت خشک کردن در محیط باز دور از نور مستقیم خورشید باشد تا رنگ سبز آن حفظ شود در غیز اینصورت رنگدانه فیکوسیانین قالب می شود که باعث رنگ آبی ورقه های خشک شده اسپیرولینا می گردد
اسپیرولینا تر بمدت ۲۴ ساعت در سایه خشک می وشد (دمای ۳۰ درجه )سپس محصول خشک شده که بصورت ورقه ای یا رشته ای است را جمع نموده و در محیط تاریک و خنک نگهداری نمایید
عالی