طرح کشت گیاه آنغوزه

کشت گیاه آنغوزه

انواع انغوزه

دو نوع گیاه آنغوزه وجود دارد که یک نوع آن خوشبو و نوعی دیگر بد بو است که نوع بدبو در ایران پرورش می یابد و مصرف درمانی دارد.

انواع شیره آنغوزه

۱- نوع اشکی یا دانه ای

اولین برداشت شیرابه بدون مقطع گیاهی ، نوع اشکی است. این نوع شیره مرغوبترین و نادرترین نوع آنغوزه است که ظاهری غالباً مسطح و بیضوی  است و به صورت طبیعی از ساقه گیاه و به مقدار کم خارج می شود ونرم و بدون خاک و خاشاک است.

سریع در مجاورت هوا اکسیده و تیره می شود و به رنگ بنفش و سپس قرمز در می آید و در صورت شکسته شدن مقطع آن سفید مایل به زرد یا گلی رنگ می شود .

۲- نوع توده ای

وقتی که یقه گل را بعد از مراحل آماده سازی گیاه تیغ می زنند از محل زخم شیره ای به رنگ زرد قرمز، قهوه ای و خاکستری قهوه ای خارج می شود. این شیره سفت تر و ناخالص تر از نوع اشکی است و ممکن است در آن کاه و حتی قطعات ریشه و خرده های برگ یافت گردد و ارزش پایین تری نسبت به نوع اشکی دارد.

 

انواع روشهای کاشت آنغوزه به کمک بذر

بهترین زمان کاشت بذر قبل از فصل بارندگی است.
رطوبت لازم برای جوانه زنی: ۷۰ – ۶۰ درصد
دمای مناسب برای جوانه زنی: ۱۵ – ۱۲ درجه

کاشت مستقیم بذر:

بذر را در گودال های که خراشی در محل چاله ها داده شده جهت کاشت آنغوزه استفاده کنید؛ و ۳ تا ۴ دانه بذر در آن کاشته و روی آن را به کمک خاک بپوشانید. خوبی این روش این است که چاله ها محل ذخیره آب بوده و رطوبت بیشتری در اختیار بذر و گیاه قرار می دهند.

بذر پاشی:

این روش کاشت آنغوزه در زمینی انجام می شود که زیاد سفت نباشد و بذر باید به طور یکنواخت در سطح زمین پخش شود به صورتی که هم از تراکم بوته ها پس از سبز شدن جلوگیری شود، و هم اینکه خیلی تنک کشت نشود.

 

انواع محصول برداشتی از ۱ کشت

از یک کشت چهار محصول متفاوت برداشت میشود:

  1. برداشت برگ: برگ گیاه پس از برداشت در سایه خشک میشود و به عنوان ضد عفونی کننده دستگاه گوارش انسان، دام و طیور استفاده میشود.
  2. برداشت شیرابه: شیرابه استحصالی ان که از اقلام ارز آور و صادراتی کم نظیر کشور به حساب می آید و در کشورهای پیشرفته بیش از ۶۰۰ نوع دارو از آن میسازند.
  3. برداشت آنغوزه: برداشت مخلوطی از شیرابه و لایه هایی از ساقه زیر زمینی که به آنغوزه معروف است و کشورهایی با جامعه گیاه خوار به عنوان ادویه ضد نفخ از مشتریان پروپاقرص آن هستند.
  4. برداشت بذر: حداقل استفاده از آن گسترش رویشگاههاست.

 

اقتصاد در طرح:

با مقدار آب معین و لازم برای کشت یک هکتار گندم می توانیم ده هکتار آنغوزه کشت کنیم. بعد از سال هفتم همه ساله میتوان تا ۶۰۰ کیلو از هر هکتار آنغوزه برداشت نمود که در مقیاس ده هکتار ۶ تن آنغوزه برداشت می شود.

این مقدار آنغوزه از نظر وزنی دوبرابر سه تن گندمی است که میتوانستیم تولید کنیم و از نظر ارزش ریالی در مقایسه با گندم حداقل هر کیلو آنغوزه ۵۰ برابر گندم است یعنی اگر طرح خوب مدیریت شود درآمد صد برابری نسبت به کشت قبل.دور از واقعیت نیست

 

وضعیت بازار آنقوزه

شیره تولیدی گیاه آنغوزه دارای خواص دارویی بسیاری است و بخش اعظم شیره تولید شده به کشورهایی نظیر هند، کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی کشورهای اروپایی صادر می شود و به همین دلیل این گیاه ارزآوری بالایی برای کشور دارد.

کاشت آنغوزه علاوه بر مصرف دارویی و درمانی به حفاظت از مراتع و افزایش تولید و اشتغالزایی نیز کمک شایانی میکند.

گیاه دارویی آنغوزه از گیاهان حفاظت شده و ارز آور است که کاشت، داشت و برداشت آن با مجوز رسمی انجام می شود.

در سالیان اخیر به دلیل سود قابل ملاحظه حاصل از فروش صمغ، برداشت این گیاه از طبیعت به شدت افزایش یافته و نسل آن در معرض انقراض قرار گرفته است. بنابراین، از آنجایی که صمغ آنغوزه کاربرد زیادی در صنعت و پزشکی نوین دارد؛ از این رو پرورش و کاشت آنغوزه به صورت زراعی به توسعه صنعت گیاهان دارویی در ایران کمک میکند.

خلاصه طرح کاشت آنغوزه دارویی

سود و سرمایه کاشت آنغوزه در ۱هکتار:
سرمایه لازم: حداقل ۱۵ میلیون تومان
هزینه بستر سازی و تهیه بذر و کاشت بذر و کود مورد نیاز و آبیاری سالانه و هزینه ی برداشت و کارگران
درآمد ناخالص هر هکتار: ۳۰ میلیون تومان
اشتغالزایی: ۲ نفر

 

*جهت تهیه طرح توجیهی برای اخذ مجوز و وام بانکی  با ما  ۰۹۳۳۹۵۶۴۵۳۰   در تماس باشید 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0
فروشگاه طرح سل
پیام از طریق واتس اپ